ראשי / שאלות ותשובות

שאלות ותשובות

מערכות סולאריות הינו תחום מקצועי ביותר, בו נדרשים ידע וניסיון נרחב בהנדסת חשמל, הנדסת בניין, קונסטרוקציה, רישוי ופיקוח, ניתוח נתונים, כלכלה, מימון ועוד ועוד. צוות המומחים שלנו יעשה לכם סדר וישיב לכל שאלותיכם. הוסף שאלה

ערן בר

מהנדס חשמל ואלקטרוניקה

ענת שני

ניהול אנרגיה M.A

שחף קורפן

מתכנן ומהנדס חשמל

ערן קופל

נציג Hanwha Q CELLS בישראל

ערן פולאדי

מתכנן ומהנדס חשמל

דוד שהרבני

אדוויס אלקטרוניקה

מאילו רכיבים בנויה מערכת סולארית עצמאית?

במערכת סולארית עצמאית יש שלושה רכיבים משמעותיים:פאנל סולארי (קולט פוטו ולטאי) – אשר קולט את אור השמש וממיר אותו לזרם חשמלי. ממיר מתח ובקר טעינה – ממיר את החשמל ומטעין את המצברים. מצברי חשמל – אוגרים את החשמל הסולארי ושומרים על יציבות המערכת. למידע נוסף על מבנה המערכת, ליחצו כאן.

מי צריך מערכת סולארית עצמאית?

מערכת סולארית עצמאית מיועדת לצרכני חשמל שקו חשמל של חברת חשמל אינו מגיע אליהם, או שלא משתלם להעביר אליהם תשתית חשמל – למשל חוות בנגב, הפזורה הבדואית בדרום, חקלאים, מכשירי מדידה בשטחים מרוחקים, מתקני אבטחה וכדומה. מערכות עצמאיות מתאימות גם לצרכני חשמל ניידים כמו קרוואנים, מטיילים וכדומה. יש גם צרכני חשמל ביתיים שאינם מעוניינים לרכוש חשמל מחברת חשמל ומעוניינים בעצמאות אנרגטית מסיבות שונות.

אילו אישורים נחוצים לפרויקט מערכת סולארית עצמאית?

תלוי בגודל המתקן, אם המתקן גדול יש צורך בהיתר לעבודה מצומצמת מהועדה המקומית, אם המתקן קטן אין צורך באישורים.

האם ניתן לייצר חשמל ללא חיבור לחברת החשמל?

כן, כיום כבר ניתן לייצר חשמל באופן עצמאי ללא חיבור לחברת החשמל.

האם כאשר המבנה (בית/עסק) אינו צורך חשמל אני ממשיך לייצר?

שעון חשמל הייצור ממשיך למנות את אותה כמות חשמל המיוצר בין אם הוא נצרך על ידי המבנה ובין אם הוא נצרך על ידי הרשת הארצית. גם שאתם בחופשה הבית ממשיך לעבוד בשבילכם.

האם חברת החשמל משלמת לי עבור כל החשמל הסולארי אשר אני מייצר?

כן, לגבי אופן התשלום זה תלוי באיזה מסלול בחרת, אבל לכל החשמל שהמערכת מייצרת יש תגמול כספי.

מה היא התמורה הכספית ליצור חשמל?

לכל מערכת יש את המסלול שלה, בדוק את התגמול לפי המסלול שבחרת

אילו אישורים נחוצים לפרויקט מערכת פוטו וולטאית?

חדש! לאור “רפורמת הפרגולות” שאושרה ביוני 2014, אין צורך לקבל היתר לעבודה מצומצמת מהרשות המקומית להצבת המערכת על הגג. אלא יש רק למלא תצהיר לקוח חתום ע”י עו”ד, לאחר מכן יש לפנות אל חברת החשמל ולהגיש בקשה לחיבור עבור מערכת סולארית. ולבסוף יש לעדכן את הועדה המקומית על ההתקנה.

האם המערכת חייבת במס?

המדינה פוטרת ממס מערכות ביתיות המייצרות עד סכום של 24,000 ₪ בשנה, ופוטרת את בעלי המערכת לפתוח תיק במס הכנסה או מע”מ.

האם ניתן לקבל מימון למערכת?

כל הבנקים הגדולים מעמידים כיום לרשות הלקוחות מסלולי הלוואה להקמת מערכות פוטו וולטאיות. גרינקו אנרג’י מלווה את לקוחותיה בתהליך מול הבנקים.

כמה זמן ייקח להתקין מערכת?

השלב הראשון הינו הכניסה למכסה מול חברת החשמל שלב זה לוקח כ-שבועיים עד חודש בממוצע. זמן ההתקנה עצמו תלוי בגודל המערכת ונע בין יומיים ל-ארבעה ימים.

מה התחזוקה הנדרשת למערכת?

חיוני לדאוג לניקיון הפאנלים של המערכת הסולארית, וזאת כדי למקסם את התפוקה מהמערכת. יש לנקות את הפאנלים בהתאם לתנאי מזג האוויר באזור ההתקנה. בכל מקרה יש לדאוג שהפאנלים לא מכוסים בשכבת אבק. אנו מציעים פתרונות לתחזוקת המערכת, שמטרתם לשמור על תפוקה מקסימאלית גם לאורך שנים.

 האם ניתן לבטח את המערכת?

חברות הביטוח מציעות היום כיסוי ביטוחי למערכות סולאריות במסגרת ביטוח משלים. הכיסוי הביטוחי כולל נזקי שבר, מזג אויר וביטוח כנגד אובדן הכנסה במקרה של צורך בתיקון.

מהו אורך חיי המערכת?

מערכות פוטו-וולטאיות יכולות לתפקד במשך 25-30 שנה באמינות גבוהה.

מה היא האחריות על הציוד הכלול?

בבחירת פאנלים חשוב שליצרן תהיה נציגות בארץ, וזאת כדי להבטיח אחריות אמינה. גרינקו אנרג’י מציעה מערכות שלהן אחריות מוצר ל -10 שנים, וכן אחריות על תפוקה של למעלה מ 90% מההספק המקסימאלי למשך 15 שנה ולמעלה מ 85% למשך 25 שנה.

האם כשיש הפסקת חשמל המערכת פועלת?

לא. תקנות חברת החשמל מונעות מהמערכת לפעול עצמאית. במצב של הפסקת חשמל ברשת הארצית גם המערכת הסולארית תנתק את עצמה.

מה היתרונות בייצור חשמל עצמאי?

"עצמאות אנרגטית – אין תלות בשום גורם חיצוני מלבד השמש. ייצור חשמל ירוק הוזלת עלויות החשמל לטווח ארוך אין צורך בתשתית חשמל ניידות (למערכות קטנות)"

כמה זמן ייקח להתקין מערכת?

זמן ההתקנה עצמו תלוי בגודל המערכת ונע בין יום ל- ארבעה ימים.

מה התחזוקה הנדרשת למערכת?

חיוני לדאוג לניקיון הפאנלים, וזאת כדי למקסם את התפוקה מהמערכת. יש לנקות את הפאנלים בהתאם לתנאי מזג האוויר באזור ההתקנה. בכל מקרה יש לדאוג שהפאנלים לא מכוסים בשכבת אבק. כמו כן, יש לטפל במצברים שאוגרים את החשמל. קרא עוד על טיפול במצברים באתר שלנו >>

מה היא האחריות על הציוד הכלול?

בבחירת פאנלים חשוב שליצרן תהיה נציגות בארץ, וזאת כדי להבטיח אחריות אמינה. גרינקו אנרג’י מציעה מערכות שלהן אחריות מוצר ל -10 שנים, וכן אחריות על תפוקה של למעלה מ 90% מההספק המקסימאלי למשך 15 שנה ולמעלה מ 85% למשך 25 שנה. אחריות על המצברים ניתנת בין 3 שנים ועד 8 שנים תלוי בבחירת המצבר ע”י הלקוח.

האם המערכת ממשיכה לעבוד גם בימים ללא שמש?

כן, למערכת יש גיבוי במצברים שמאפשרים לה לעבוד מספר ימים ללא שמש, לפי בקשת הלקוח.

האם ניתן לשלב מערכת סולארית עצמאית עם מבנה המחובר לחברת חשמל?

כן, אפשר להקים מתקן סולארי עבור צרכני חשמל ספציפיים, אשר יצרכו את החשמל מהמערכת הסולארית באופן ישיר. ניתן גם לשלב בין מבנה אשר מחובר לחברת חשמל ובין מערכת הסולארית אשר יכולה לשמש כגיבוי בהפסקות חשמל או מצבי חירום, וביום יום ניתן לחסוך את חשבון החשמל ע”י צריכה עצמית מהמתקן הסולארי.

בזמנים שהמפעל אינו צורך חשמל, המערכת הסולארית ממשיכה לייצר חשמל?

כן, מונה ייצור החשמל ממשיך למנות את כמות חשמל המיוצר, בין אם הוא נצרך על ידי המפעל ובין אם הוא מוזרם לרשת, לכן גם שהמפעל מושבת המערכת הסולארית ממשיכה לייצר חשמל.

האם אני תלוי ביצור החשמל הסולארי לאספקת החשמל במבנה?

לא! המבנה מחובר לרשת החשמל כרגיל ולכן גם בעונות החורף ובלילה תמשך אספקת חשמל רציפה למבנה.

מהו תעריף תעו”ז?

תעו”ז – תעריף עומס וזמן. הוא שיטה לחישוב תעריף החשמל ללקוחות קצה, שנעשית ע”י חברת החשמל. תעריף זה יוצר קשר ישיר בין עלויות ייצור החשמל ואספקתו בשעות השונות, בעונות השונות ובין המחיר שמשלם הלקוח.

טבלת מחירי החשמל לפי תעריף תעו”ז מתח נמוך לשנת 2017

איך מחשבים את תעריף התעו”ז אל מול ייצור חשמל סולארי?

מערכת סולארית מייצרת חשמל באמצעות השמש בזמנים ידועים וצפויים מראש, משעות הבוקר ועד שעות הערב. כאשר משווים את זמני ייצור החשמל הסולארי אל מול תעריפי תעו”ז באותם הזמנים מקבלים 0.52 ₪ לקוט”ש במתח נמוך, ו-0.42 ₪ לקוט”ש במתח גבוה בממוצע שנתי.

האם תעריפי החשמל צפויים להשתנות?

בשנים האחרונות עלה מחיר החשמל בישראל ובעולם, בגלל עליות במחירי רכיבי הייצור בעיקר, דבר שעובד לטובת הסדרת מונה נטו. יחד עם זאת, מחירי החשמל מושפעים מכוחות מנוגדים ולכן קיים חוסר בהירות מה צופן העתיד לגבי מחירי החשמל. מצד אחד, לפי הערכות של מומחים לחברת חשמל יש חובות עצומים, השקעות גדולות ורפורמה בפתח אשר מצריכים עלייה במחירי החשמל. מצד שני, קיימת טענה שמחיר החשמל ירד לאור כניסת הגז. בשני המקרים, מערכת סולארית בהסדרת מונה נטו מקבעת את מחיר החשמל ל-0.33 ₪ למשך 25 שנה, ואינה מושפעת משינויים בשוק. מצב זה מאפשר לכל ארגון לשלוט בהוצאות החשמל שלו.

מהי האחריות על הציוד הכלול?

"פאנלים וממירי מתח הם המרכיב המשמעותי במערכת סולארית, לכן חשוב לבחור פאנלים וממירים עם נציגות בארץ, וזאת כדי להבטיח אחריות אמינה. אנו מציעים מערכות עם אחריות מלאה של 10 שנים לפאנלים ולממירים, ואחריות נוספת על תפוקת הפאנלים של 90% מההספק המקורי למשך 15 שנה, ואחריות לתפוקה של 85% למשך 25 שנה. הירידה בתפוקה מחושבת בצורה לינארית, ונלקחת בחשבון במודל העסקי. האחריות היא משולשת:

אחריות נציגות בארץ של היבואן
אחריות היצרן
אחריות חברת ביטוח בינלאומית המכסה את אחריות היצרן

האם ניתן לבטח את המערכת?

חברות הביטוח מציעות היום כיסוי ביטוחי למערכות סולאריות במסגרת ביטוח משלים. הכיסוי הביטוחי כולל נזקי שבר, מזג אויר וביטוח כנגד אובדן הכנסה במקרה של צורך בתיקון.

אם אני מקטין את צריכת החשמל במבנה, במהלך חיי המערכת?

לאורך הזמן ייתכן וצריכה החשמל של הארגון/מפעל תקטן. בכדי להימנע ממצב של עודף חשמל, יש באפשרותכם לנקוט ב- 2 גישות: התקנת מערכת המכסה 70-80% מצריכת החשמל הנוכחית של הארגון/מפעל. תחת הסדרת מונה נטו קיימת אפשרות להעביר את החשמל לסניפים/מפעלים אחרים של הארגון הנמצאים תחת אותו שם.

אם המפעל נסגר, מה קורה למערכת הסולארית?

במקרה כזה עומדת בפניכם האפשרות למכור את החשמל שמיוצר במחיר עלות רכיב היצור לצד שלישי.

האם יש תשלומים נוספים שעלי לשלם לחברת החשמל בגין המערכת הסולארית?

כן. יש תשלום חד פעמי לחברת החשמל בגין בדיקת המתקן וחיבור מונה חדש - כ1500 ₪ במידה והמתקן מעל 100 אמפ (67 קילו ממירים), יש צורך בהתקנת ארון מניה ע"י חברת החשמל ועלותו כ-21,000 ₪ + מע"מ. כמו כן, יש תשלומים קבועים: דמי איזון, דמי שימוש ברשת, דמי גיבוי ועלויות מערכתיות.

למי ואיך משלמים את התשלומים הקבועים?

לחברת החשמל. בדיקות מתקן סולארי וארון מנייה - חברת החשמל שולחת שובר תשלום באותו ניתן לשלם באמצעות מוקד 103 של חברת החשמל או בקופה של חברת החשמל במחוז הצרכן. כמו כן יש להתעדכן מעת לעת בתעריפים המעודכנים ע"י רשות החשמל. דמי חיוב (דמי איזון, דמי שימוש ברשת, דמי גיבוי ועלויות מערכתיות) דמי החיוב מנוכים אוטומטית ע"י חברת החשמל (או המחלק) מהתקבול שמגיע ליצרן הסולארי בגין ייצור החשמל של המערכת.

כמה צריך לשלם על התשלומים הקובועים?

להלן תעריפי התשלומים הקבועים (מעודכנים נכון לשנת 2018) השונים לפי המסלולים, בהמשך יש הסבר על מה וכמה יגבו דמי החיוב לכל אחד מהמסלולים:

דמי איזון:

מונה נטו ביתי אחיד - תשלום ע"ס 1.5 אג' עבור כל קוט"ש שהמערכת הסולארית מייצרת, היות במונה נטו ביתי חברת החשמל לא יכולה לדעת במדיוק כמה המערכת הסולארית ייצרה, אז נקבע מספר קבוע לייצור שנתי בגין כל קילוואט מותקן 1,600 קוט"ש (שהוא משתנה קבוע) - ז"א 24 ש"ח בשנה לכל קוו"ט מותקן. לדוגמא אם יש לי מערכת 10 קילו, אני אשלם לחברת החשמל בשנה 240 ש"ח עבור דמי איזון.

מונה נטו עסקי - תשלום של 1.5 אג' עבור כל קוט"ש שהמערכת מייצרת, לדוגמא אם יש לי מערכת של 100 קילו, והיא תייצר כ175,000 - קוט"ש בשנה (ממוצע ארצי), אז אשלם 2,625 ש"ח דמי איזון בשנה.

דמי שימוש ברשת - חל רק בהסדרת מונה נטו עסקי תעריף של 3 אג' לכל קוט"ש שיוצא לרשת החשמל ולא נצרך ישירות מהמערכת במקום הצרכנות. לא ניתן להעריך מראש, מכוון שהרגלי צריכת החשמל משתנים ממבנה למבנה ומעסק לעסק - יש מבנים שצורכים את רוב החשמל ישירות.

דמי גיבוי - מי שחובר החל מ - 22.3.18 יחוייב בעבור דמי גיבוי בסך 3 אג' לכל קוט"ש שהמערכת הסולארית מייצרת הן למערכת עסקית והן למערכת ביתית בהסדרת מונה נטו. כ- 480 ש"ח בשנה עבור מערכת ביתי 10 קילו כ- 5,250 ש"ח שנה עבור מערכת עסקית 100 קילו מהמערכת הסולארית.

עלויות מערכתיות - חל רק על המערכות שיחוברו בהסדרות התעריפיות המאפשרות שילוב בין צריכה עצמית ובין הזרמה לרשת וגם למסלול ייצור במקום צרכנות - העלויות המערכתיות ישולמו על כל החשמל שנצרך במקום הצרכנות ישירות מהמערכת הסולארית בלבד - 6 אג' לקוט"ש ומה שיוזרם לרשת יקבל תעריף קבוע לכל קוט"ש.

יש לנו בישוב בריכת דגים אשר קבלה את כל ההיתרים בחוק אך יובשה לפני מספר שנים, האם ניתן להתקין עליה?

לא

בבניין שאני גר בו הגג הוקצה בטאבו וחולק בין הדיירים – האם אפשר להקים על שטח גג שחלקו מוצמד לי בטאבו וחלק נוסף אני אשכיר מדייר אחר?

אין בעיה, רק שים לב שבאמת מדובר באותו הגג

אם יש לי גודל חיבור חשמל קטן יותר מגודל המערכת שאני רוצה להקים, האם החיבור הקיים בגודל מתאים הוא תנאי לרישום או שניתן להירשם על מה שיש ולהגדיל במקביל או לאחר הכניסה למכסה?

גודל חיבור קיים בהספק התואם את המיתקן המבוקש הוא תנאי מקדים לרישום. רשות החשמל פרסמה הצעת החלטה לשימוע בעניין שילוב מתקנים ברשת החלוקה, במסגרתה הוצעה אפשרות להגיש בקשה משולבת להגדלת חיבור ושילוב מתקן. עד קבלת החלטה בנושא זה, נדרש להגדיל את החיבור טרם הגשת הבקשה לשילוב המתקן.

יש לי חנות בשטח מסחרי במבנה משותף, חוץ ממני קיימים עוד מספר עסקים שונים כאשר לכל אחד מאיתנו יש חיבור נפרד מול חברת החשמל. האם כל אחד מאיתנו יכול להקים מספר מערכות בהספק 100 קילוואט כל אחת על גג משותף זה?

אם הגג מוצמד בטאבו בין העסקים השונים בבניין אז אין מניעה שכל עסק יקים מיתקן על שטח הגג שמוקצה לו ואשר יחובר ללוח שלו. אחרת אפשר להקים רק מתקן אחד על הגג, שיחובר למי שמוקצה לו הגג.

במשק שלי יש מספר גגות קטנים, חלק לולים וחלק מחסנים, סה"כ 5 מבנים, וכולם מוזנים תחת אותו חיבור חשמל, האם ניתן במקרה זה להקים מספר מערכות על מספר גגות בהספק מצטבר שאינו עלה על 100 קילוואט?

אין בעיה.

במשק שלי יש שני חיבורי חשמל נפרדים מול חברת החשמל, זאת אומרת מונה וחוזה לכל חיבור. האם ניתן להקים שתי מערכות בהספק 100 קילוואט על כל אחד מהגגות?

אין בעיה.

יש לי מונה גדול ועליו כבר מחוברת מערכת אחת של מונה נטו ונשאר לי עוד מקום בחיבור החשמל וגם על הגג, האם אפשר להקים מיתקן נוסף עד 100 'ילו?

כן, אבל רק במידה והמערכת מונה נטו שיש לך הותקנה לפני 1.1.2018

מהי הגדרת מאגר מים?

מי קולחין, מי שתיה, בריכות טיהור, בריכות דגים וכן דפנות של מאגרים.

על איזה גג ניתן להציב מערכת ומהו שטח הגג הנחוץ?

כלל אצבע – כל קילוואט אחד מותקן דורש שטח בין 10-15 מ”ר למשל מערכת של 4Kwp תדרוש שטח שבין 40 ל 60 מ”ר. לבדיקת כדאיות ניתן להשתמש במחשבון הסולארי של גרינקו אנרג’י. לכן ניתן להתקין מערכות סולאריות ביתיות מגודל גג של 40 מ”ר ועד 300 מ”ר. ניתן להקים את המערכת על כל סוגי הגגות מלבד גג אסבסט.

Call Now Button