האו”ם קובע: הגורם להתחממות הגלובלית – אנושי
אם לא יהיה שינוי משמעותי באורח החיים שלנו – שינויי האקלים ילכו ויחמירו – כך קובע דו”ח מיוחד של פאנל האקלים של האו”ם. בין ההמלצות לפעולה מיידית – מעבר לאנרגיה מתחדשת
מחקר שערך פאנל האקלים של האו”ם (IPCC) והתפרסם לאחרונה קובע כי הסבירות לפיה שינויי האקלים נגרמו על ידי פעילות אנושית היא 95%. עוד נקבע בדו”ח כי פעילות בני האדם מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת הן שהובילו להאצת תהליך התחממות כדור הארץ.
הדו”ח מאשש את הטענה הרווחת. בשנים האחרונות הפכו נפוצות תיאוריות שגרסו כי שינוי האקלים הוא תהליך טבעי ואין לפעילות האנושית השפעה ניכרת עליו. אלה התבססו על העובדה כי לא נרשמה עליה בטמפרטורת כדור הארץ ב-15 השנים האחרונות. עם זאת, הדו”ח קובע כי מדידות בקנה מידה גדול יותר, על פני עשורים, מאוששים את הטענה כי מדובר בתהליך הדרגתי שלא נעצר.
המחקר, אותו חיבר צוות של למעלה מ-800 מדענים מובילים מרחבי העולם, עקב אחר השינוי בתנאים הפיזיקליים במערכות שונות על פני הגלובוס ב-150 השנים האחרונות ומצא כי השינויים טמפרטורת האוויר, טמפרטורת המים וריכוז גזי החממה – פחמן דו חמצני ומתאן – באטמוספירה הואצו במהלך אותן שנים בקצב הדומה לזה של התפתחות התעשייה, וביתר שאת ב-65 השנים האחרונות, בהן עבר אורח החיים האנושי מהפכה של ממש.
בין השנים 1906 ל-2005 עלתה הטמפרטורה העולמית הממוצעת ב-0.74 מעלות צלזיוס, לעומת קצב של 0.4 מעלות בממוצע ל-100 שנה. העלייה, גם אם נראית זניחה במבט ראשון, גורמת לשינויים סביבתיים ניכרים, ביניהם ירידה בהיקף כיפות הקרח, עלייה במפלס הים ומידבור של שטחים נרחבים. בנוסף, העלייה החדה פוגעת ביציבות המערכת האקלימית וגורמת לעלייה בתדירות הופעתן של סופות טרופיות, גלי צונמי, גלי חום וקור ובצורות.
לפי הדו”ח, מדובר רק בסממנים ראשונים של משבר אקלימי חמור שילך ויחמיר, ובהמשך אנחנו צפויים לחוות תופעות קיצוניות יותר, כגון הכחדת מינים המוניות – במיוחד באוקיינוסים, שקיעה של איים ואזורי חוף מתחת לפני הים, מחסור במזון ובמי שתייה ועוד, שיתרחשו באם תהליך ההתחממות לא ייעצר. יש לציין כי בקצב הנוכחי, צופה הדו”ח עלייה של בין 1.5 ל-2 מעלות עד שנת 2100, עלייה חמורה משמעותית מזו שנרשמה במאה החולפת.
בין הפעילויות המרכזיות הגורמות להאצת התהליך ניתן למנות פליטת פחמן דו חמצני מתחנות לייצור חשמל באמצעות שריפת דלקים פוסיליים (נפט, פחם וגז), שריפת דלקים לתחבורה ותעשיית המזון מן החי. ייצור חשמל ממקורות לא מתחדשים אחראי לכ-25% מפליטת הפחמן הדו-חמצני.
ה-IPCC קובע כי בקצב הגידול הנוכחי של אוכלוסיית כדור הארץ והמשך התיעוש של מדינות מתפתחות יש צורך בהתערבות מיידית של הממשלות בעיצוב מדיניות ברת קיימא שתביא להאטה בפליטת גזי החממה, מזעור הנזקים העתידיים והתמודדות עם אלה שכבר נגרמו. מדינת ישראל, כמו מדינות רבות נוספות, התחייבה במסגרת ועידת קופנהאגן לצמצם את פליטת גזי החממה ב-20% עד שנת 2020.
לגבי משק האנרגיה – הדו”ח קובע כי יש לקדם ולעודד שימוש באנרגיות מתחדשות על חשבון ייצור חשמל המבוסס על דלקים פוסיליים, ובכך לצמצם את פליטת גזי החממה. הדבר במיוחד למדינה שטופת שמש כמו ישראל. פנייה לפתרונות שינצלו את אנרגיית השמש לצורך ייצור חשמל היא צעד ראשון בכיוון הנכון, בשאיפה להגיע לתפוקה של לפחות 10 אחוז מסך תצרוכת האנרגיה עד שנת 2020. עם זאת, כיום התפוקה עומדת על כשני אחוזים בלבד.
ההתקדמות הטכנולוגית בתחום המרת האנרגיה הסולארית לחשמל, יחד עם שינויי החקיקה המאפשרים
למשקי בית ובתי עסק להתקין מערכות כאלה ולייצר חשמל בעצמם מפחית את התלות בדלקים פוסיליים ומהווה נדבך חשוב במלחמה בשינוי האקלים ובשימור המערכת האקולוגית עבור הדורות הבאים.